28 Μαρ 2008

Ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει τη θεραπεία καρκινοπαθούς

Η 34χρονη Καρίμα Αμπού Νταλάλ πάσχει από λύμφωμα Χόντζκινς, μια μορφή καρκίνου που μπορεί να θεραπευτεί με κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να περπατήσει. Οι γιατροί της στη Γάζα θεωρούν ότι η επιβίωσή της εξαρτάται από την επείγουσα μεταφορά της στο Ισραήλ για θεραπεία σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να εκδώσει άδεια που να της επιτρέπει να φύγει από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους. Αίτημά της που κατατέθηκε την προηγούμενη Κυριακή δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

«Η ζωή της Καρίμα Αμπού Νταλάλ κρέμεται από μια κλωστή εξαιτίας της άρνησης του ισραηλινού στρατού να της δώσει άδεια να φύγει από τη Γάζα για να λάβει εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, που δεν είναι διαθέσιμη εκεί», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να της επιτρέψουν αμέσως την πρόσβαση στην αγωγή που χρειάζεται.»

Υπάρχουν αναφορές ότι πάνω από 40 άτομα έχουν πεθάνει στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες επειδή δεν τους επιτράπηκε να βγουν από την περιοχή ώστε να λάβουν επείγουσα ιατρική βοήθεια που δεν μπορούσε να τους παρασχεθεί στη Γάζα.

Από τότε που οι ισραηλινές αρχές ενίσχυσαν τους αποκλεισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο 2007, κλείνοντας τα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, ο κάθε ένας από τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα πρέπει να λάβει άδεια από τις στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ για να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας και να περάσει στο Ισραήλ. Τα αιτήματα για άδεια σχεδόν πάντα απορρίπτονται. Παρ' όλο που γίνονται εξαιρέσεις για "ανθρωπιστικούς" λόγους, ο ισραηλινός στρατός απέρριψε αιτήματα για άδεια σε αρκετούς ασθενείς, λέγοντας ότι δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για λόγους "ασφαλείας".

Οι νοσηλευτικές εγκαταστάσεις στη Γάζα δε διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό ικανό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθήσεις, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός αυτού πάσχουν από ολοένα και μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων, αναλωσίμων μιας χρήσης και εν λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων.

«Η άρνηση εξόδου σε ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια δεν εξυπηρετεί κάποιο ουσιαστικό λόγο ασφάλειας, καθώς όλοι οι ασθενείς περνούν από αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και συνήθως είναι βαριά άρρωστοι», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία. «Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, είναι υπεύθυνο για την προστασία του δικαιώματος στην υγεία και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για την Καρίμα Αμπού Νταλάλ και για τους υπόλοιπους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: