13 Μαρ 2008

Η ινδική αστυνομία σταμάτα τους Θιβετιανούς διαδηλωτές

Η ινδική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 Θιβετιανούς πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στα σύνορα της χώρας με την Κίνα. Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν στη γέφυρα Ντερά, 21 μίλια από την πόλη Νταραμσάλα, όπου βρίσκεται ο Δαλάι Λάμα και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ. Η πορεία είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα, 49η επέτειο από τη διαφυγή του Δαλάι Λάμα από το Θιβέτ, μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής κατοχής, και αποτελούσε μέρος μιας παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ακτιβιστές αναφέρουν: "Γύρω στις 6:30 Ινδοί αστυνομικοί σταμάτησαν την πορεία και απομάκρυναν με τη βία όλους τους διαδηλωτές από το δρόμο. Πρώτα συνέλαβαν τον Τενζίν Τσουντούε, ένα δημοφιλή Θιβετιανό ακτιβιστή, και τον μετέφεραν μακριά, ενώ εκείνος φώναζε 'Νίκη στο Θιβέτ'."

"Οι διαδηλωτές κάθισαν κάτω, πιάστηκαν από τα χέρια και έψελναν βουδιστικές προσευχές, αλλά η αστυνομία τους απομάκρυνε όλους", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Ο σκοπός μας είναι δίκαιος και οι πράξεις μας μη βίαιες", δήλωσε ο Τενζίν Τσοεΐνγκ, λίγο πριν τον συλλάβουν.

Οι διαδηλωτές εξηγούν ότι στόχος τους είναι να εκθέσουν στη δημοσιότητα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Τη Δευτέρα, περίπου 1.000 Θιβετιανοί εξόριστοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, στην προσπάθειά τους να οργανώσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την εκεί κινεζική πρεσβεία.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα είναι τεταμένη. Αρκετές εκατοντάδες Θιβετιανοί μοναχοί συγκρούστηκαν με την κινεζική αστυνομία κοντά στη Λάσα, αναφέρει το Radio Free Asia, ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπέμπει σε διάφορες γλώσσες της ανατολικής Ασίας για τους ακροατές που δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητα μέσα.