10 Μαρ 2008

«Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση»

Οκτώ οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα βρετανικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών του Κόσμου, η Οxfam και η Save the Children, εξέδωσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία η Λωρίδα της Γάζας βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 40 χρόνια.

Στις 15 σελίδες της έκθεσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση μεγάλης ισραηλινής επιχείρησης που άφησε στη Λωρίδα της Γάζας 120 νεκρούς, οι οργανώσεις παρουσιάζουν την εικόνα μιας μεγάλης φυλακής με 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους τροφίμους. Ακόμη, τονίζεται ότι ο αποκλεισμός έχει επιδεινώσει δραματικά τα επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας και έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας.

Ανεργία, φτώχεια και ταυτόχρονα ακρίβεια, ανεπάρκεια καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από την ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, η Λωρίδα της Γάζας, σημειώνουν οι οργανώσεις ανέκαθεν υπέφερε από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο οικονομικού τέλματος και κατακόρυφης πτώσης των δεικτών ανάπτυξης.

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο site της ελληνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης One Earth.

Η πλήρης έκθεση με τίτλο "The Gaza Strip: A Humanitarian Implosion" βρίσκεται εδώ (αρχείο PDF, αγγλικά).

Πως οι πλούσιες χώρες σκοτώνουν τις φτωχές

Το Μάλι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και γι’ αυτό συχνά δέχεται οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Η βοήθεια όμως δε δίδεται ποτέ δωρεάν. Για να την λάβει η κυβέρνηση, αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη βοηθήσει οικονομικά τους αγρότες της χώρας.

Από το blog "Ο Κόσμος του Αύριο". Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

Θιβετιανοί εξόριστοι ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας


Περισσότεροι από εκατό Θιβετιανοί εξόριστοι ξεκίνησαν μια πορεία από την Ινδία προς το Θιβέτ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας στην περιοχή. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη Νταραμσάλα την ημέρα της 49ης επετείου από τη διαφυγή του Δαλάι Λάμα από το Θιβέτ μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας.

Ο Δαλάι Λάμα έκανε έκκληση για άσκηση εντονότερης πίεσης στην Κίνα για το ζήτημα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι Θιβετιανοί ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το καλοκαίρι, για να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με οργανώσεις Θιβετιανών εξορίστων, η πορεία είναι μόνο μία από τις εκδηλώσεις πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο.

"Πρόκειται για μια λαϊκή πορεία", δήλωσε ένας από τους συντονιστές στο Associated Press. "Είναι μάλλον η μεγαλύτερη διαμαρτυρία μας από τότε που βρεθήκαμε στην εξορία, το 1959. Είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε στην πατρίδα και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει".

Η ακριβής διαδρομή της πορείας δεν είναι γνωστή και οι διοργανωτές δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν το σημείο, στο οποίο θα προσπαθήσουν να περάσουν από την Ινδία στο Θιβέτ.

Photo: Θιβέτ, Λάσα - Μέγαρο Ποτάλα, πρώην έδρα του Δαλάι Λάμα
© mckaysavage