10 Μαρ 2008

«Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση»

Οκτώ οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα βρετανικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών του Κόσμου, η Οxfam και η Save the Children, εξέδωσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία η Λωρίδα της Γάζας βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 40 χρόνια.

Στις 15 σελίδες της έκθεσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση μεγάλης ισραηλινής επιχείρησης που άφησε στη Λωρίδα της Γάζας 120 νεκρούς, οι οργανώσεις παρουσιάζουν την εικόνα μιας μεγάλης φυλακής με 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους τροφίμους. Ακόμη, τονίζεται ότι ο αποκλεισμός έχει επιδεινώσει δραματικά τα επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας και έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας.

Ανεργία, φτώχεια και ταυτόχρονα ακρίβεια, ανεπάρκεια καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από την ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, η Λωρίδα της Γάζας, σημειώνουν οι οργανώσεις ανέκαθεν υπέφερε από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο οικονομικού τέλματος και κατακόρυφης πτώσης των δεικτών ανάπτυξης.

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο site της ελληνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης One Earth.

Η πλήρης έκθεση με τίτλο "The Gaza Strip: A Humanitarian Implosion" βρίσκεται εδώ (αρχείο PDF, αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: