24 Μαρ 2008

Διαμαρτυρία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Ολυμπία



Τρεις εκπρόσωποι των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Robert Ménard ξεδίπλωσαν σήμερα κατά την επίσημη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία, ένα πανό που απεικόνιζε τους κύκλους του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων ως χειροπέδες. Οι τρεις ακτιβιστές εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

"Η ολυμπιακή φλόγα μπορεί να είναι ιερή, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη πιο ιερά", δηλώνει η διεθνής οργάνωση προστασίας της ελευθερίας του τύπου. "Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την κινεζική κυβέρνηση να παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο ειρήνης, χωρίς να καταγγείλουμε τη δραματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων."

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους: "Έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε με αυτόν τον τρόπο για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε όσους εκφράζονται ελεύθερα στην Κίνα, για τη λογοκρισία που επιβάλλεται στον Τύπο και για την κατάπνιξη των ειδήσεων που αφορούν το Θιβέτ. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να καταδικαστούν οι σοβαρές παραβιάσεις των βασικών ελευθεριών στην Κίνα. Θα διαμαρτυρόμαστε όποτε μπορούμε."

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καλούν επίσης τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να μποϋκοτάρουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 8 Αυγούστου.

Η οργάνωση προγραμματίζει συνέντευξη τύπου με θέμα την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Κίνα, στις 27 Μαρτίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το in.gr, λίγο αργότερα, κατά την έναρξη της λαμπαδηδρομίας, συνελήφθη μια Ελβετίδα υπήκοος θιβετιανής καταγωγής, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Θιβέτ άλειψε το σώμα της με κέτσαπ και ξάπλωσε στο δρόμο από τον οποίο θα περνούσε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος.


Από το σημείο εκείνο προσήχθη και ένας Γερμανός, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη της γυναίκας και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα, ενώ η Ελβετίδα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιποι τρεις προσαχθέντες είναι ένας Ιάπωνας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικρός σουγιάς, και ένας Αμερικανός ινδικής καταγωγής μαζί με έναν Έλληνα φίλο του, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι επειδή συμμετείχαν στην ομάδα που είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει "χάπενινγκ" με εικονική λαμπαδηδρομία στις 10 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία σε ένδειξη συμπαράστασης στο Θιβέτ. Και οι τρεις αυτοί προσαχθέντες όπως και ο Γερμανός αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη λήξη της τελετής.

Περίπου 100 δημοσιογράφοι, χρήστες του Internet και άνθρωποι που δήλωσαν τη διαφωνία τους προς τις αρχές μέσω Internet είναι αυτήν τη στιγμή φυλακισμένοι στην Κίνα, επειδή εξέφρασαν ειρηνικά την άποψή τους. Από τις 12 Μαρτίου δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να επισκεφθούν το Θιβέτ ούτε να παραμείνουν στις γειτονικές επαρχίες. Η καταστολή των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στο Θιβέτ διαδραματίζεται σε κενό ενημέρωσης.

Οι Κινέζοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να υπόκεινται στις εντολές του Υπουργείου Δημοσιότητας (πρώην Υπουργείο Προπαγάνδας), το οποίο επιβάλλει λογοκρισία για μια σειρά από θέματα. Η κυβέρνηση και το κόμμα συνεχίζουν να ελέγχουν τις ειδήσεις και τη ροή της πληροφορίας και εφαρμόζουν αυταρχικούς νόμους για να τιμωρήσουν τους "ανυπάκουους".

Οι κατηγορίες της ανατρεπτικής δράσης, της αποκάλυψης κρατικών μυστικών και της κατασκοπίας απαγγέλλονται συχνά εναντίον δημοσιογράφων και διαφωνούντων μέσω Internet. Στους κινεζικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς ο κανόνας είναι η αυτολογοκρισία. Μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό που εκπέμπουν στην κινεζική γλώσσα μπλοκάρονται και απειλούνται.