9 Μαρ 2008

Μπουρούντι: Συνεχίζεται η έλλειψη τροφίμων


Η επισιτιστική κατάσταση στο Μπουρούντι εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, παρά την ελαφρά βελτίωση της παραγωγής κατά την τελευταία σοδειά. Περίπου 600.000 άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση.

Η παραγωγή τρόφιμων αυξήθηκε κατά 2%, ωστόσο εξακολουθούν να λείπουν 486.000 τόνοι σιτηρών, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας του Μπουρούντι, την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΕ (FAO), τη UNICEF και το Γραφείο των Η.Ε. για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των ΗΕ (WFP) θα προσφέρει το πολύ 77.000 τόνους τροφίμων για την κάλυψη των κενών. Η υπηρεσία εκτιμά ότι 600.000 κάτοικοι του Μπουρούντι στερούνται τροφίμων και θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια το2008.

"Ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 33% από το 1988, η μέση ετήσια παραγωγής τροφίμων κατά κεφαλή μειώθηκε κατά 44%", αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου. Η μείωση της παραγωγής τροφίμων σημαίνει ότι το 34% καταναλώνει μόνο 1400 κιλοθερμίδες την ημέρα και τα μισά νοικοκυριά διατρέφονται ανεπαρκώς όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα και την ποικιλία των τροφίμων.

Μαζικός τάφος βρέθηκε στο Ιράκ

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ βρήκαν σε μαζικό τάφο στο Χαλίς, βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, περίπου 100 πτώματα σε αποσύνθεση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο εύρημα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είναι σαφές ποιος φέρει την ευθύνη γι' αυτόν τάφο, που μπορεί να χρονολογείται μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Τα πτώματα δεν είναι αναγνωρίσιμα.

Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μαζικοί τάφοι στο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Ωστόσο, εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και μετά την εισβολή, σε συγκρούσεις μεταξύ ιρακινών ομάδων και πολύ συχνά εντοπίζονται πρόσφατοι μαζικοί τάφοι.