12 Μαρ 2008

24ωρη online διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας στο Internet

Η -εξαιρετική σε υλοποίηση- online διαδήλωση της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" βρίσκεται εδώ. Αξίζει να επισκεφθείτε τη σελίδα, ακόμη και εάν δε σκοπεύετε να συμμετάσχετε στις εικονικές πορείες διαμαρτυρίας σε εννιά διαφορετικές χώρες του πλανήτη, τις οποίες η διεθνής οργάνωση έχει χαρακτηρίσει "εχθρούς του Internet".

Αυτήν τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο είναι φυλακισμένοι τουλάχιστον 62 κυβερνο-διαφωνούντες, χρήστες του Internet και online δημοσιογράφοι, επειδή άσκησαν online το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι Σομαλοί θρηνούν τον κήρυκα της ειρήνης

Εκατοντάδες κάτοικοι του Μογκαντίσου, πρωτεύουσας της Σομαλίας, συμμετείχαν στην κηδεία δημοφιλούς κληρικού που ήταν γνωστός για τα κηρύγματά του κατά της βίας.

Ο Σέικ Μουχαμάντ Αχμέντ Κάσκα δολοφονήθηκε από δύο οπλοφόρους την ώρα που επέστρεφε σπίτι του, τη Δευτέρα. Στο τελευταίο κήρυγμά του της Παρασκευής είχε καταδικάσει τους στασιαστές γιατί θέτουν στο στόχαστρό τους ανθρώπους που εργάζονται για τη μεταβατική κυβέρνηση.

Το Δεκέμβριο του 2006, αιθιοπικές στρατιωτικές μονάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση της Σομαλίας, εξεδίωξαν την Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων από το Μογκαντίσου. Από τότε, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δολοφονηθεί από Ισλαμιστές στασιαστές. Όσοι συνεργάζονται με την κυβέρνηση είναι εν δυνάμει στόχοι των στασιαστών, από τους εφοριακούς μέχρι και επιχειρηματίες που θεωρείται ότι υποστηρίζουν την τρέχουσα διοίκηση.

Ωστόσο, ανταποκριτής του BBC στο Μογκαντίσου διευκρινίζει ότι δεν είναι σαφές εάν ο φόνος του κληρικού, που ήταν ιμάμης στην περιφέρεια Μεντίνα της πρωτεύουσας, συνδέεται με το κήρυγμά του.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η βία στο Μογκαντίσου έχει αναγκάσει το 60% των κατοίκων της πόλης να τραπεί σε φυγή, και τον προηγούμενο μήνα προειδοποίησαν ότι στη Σομαλία μαίνεται μια κρίση, ξεχασμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Προς το παρόν, στη χώρα έχουν σταλεί μόνο 2.400 άντρες από τους 8.000 που έχει προγραμματιστεί να σχηματίσουν την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.

Ιράκ: Από την εισβολή στο χείλος του εμφυλίου

Η ειδική υπηρεσία του Reuters, AlertNet καταγράφει με λεπτομέρειες τις εξελίξεις στο Ιράκ, από τις 20 Μαρτίου 2003 έως τις 6 Μαρτίου 2008.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το ημερολόγιο μιας κρίσης που τείνει να εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας.