11 Μαρ 2008

Ημέρα για την ελευθερία της έκφρασης online

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα" (Reporters sans Frontieres) οργανώνει την Τετάρτη, 12 Μαρτίου, την πρώτη Διεθνή Ημέρα για την Ελευθερία Έκφρασης Online, υπό την αιγίδα της UNESCO. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει μια 24ωρη online διαμαρτυρία εναντίον της λογοκρισίας στο Internet μέσω του site της οργάνωσης.

Αυτήν τη στιγμή, συνολικά 63 διαφωνούντες μέσω Internet βρίσκονται στη φυλακή σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη φυλακή για τους online δημοσιογράφους και bloggers.

Για να καταγγείλουν την κυβερνητική λογοκρισία στο Internet και να διεκδικήσουν περισσότερη online ελευθερία, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα καλούν τους χρήστες του Internet να διαμαρτυρηθούν online εναντίον των εννέα χωρών που είναι "εχθροί του Internet", το 24ωρο από το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 Μαρτίου έως το μεσημέρι της Πέμπτης, 13 Μαρτίου. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο Internet, θα μπορεί να δημιουργήσει ένα avatar, να επιλέξει ένα μήνυμα για το banner του και να συμμετάσχει σε μία από τις εννέα κυβερνο-διαδηλώσεις που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης στο Μυανμάρ, την Κίνα, τη Β. Κορέα, την Κούβα, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Τυνησία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ.

Την ίδια ημέρα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θα δώσουν στη δημοσιότητα τον πιο πρόσφατο κατάλογό τους με τους "εχθρούς του Internet" μαζί με μια νέα έκδοση του εγχειριδίου τους για τους διαφωνούντες μέσω Internet.

Στην περσινή εκδήλωση "24 ώρες κατά της λογοκρισίας στο Internet" συμμετείχαν περίπου 40.000 χρήστες.