15 Μαρ 2008

Αναταραχές με νεκρούς στη Λάσα

Σύμφωνα με τις αρχές, βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή κατέληξαν στο θάνατο δέκα ανθρώπων στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ. Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται επιχειρηματίες που "πυρπολήθηκαν". Ωστόσο, η ηγεσία των Θιβετανών εξορίστων, που έχει την έδρα της στη βόρεια Ινδία, μιλά για πολύ περισσότερα θύματα και επιρρίπτει τις ευθύνες στην Κίνα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρονται μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες περί περίπου εκατό νεκρών.

Σύμφωνα με το BBC, ένας Βρετανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στη Λάσα ανέφερε ότι το Σάββατο οι αναταραχές δεν είχαν την ένταση της Παρασκευής.Οι αρχές έχουν καλέσει τους διαδηλωτές να παραδοθούν έως τη Δευτέρα και τους έχουν υποσχεθεί επιείκια, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα θύματα ήταν "αθώοι πολίτες". Ωστόσο, ένας κάτοικος της πόλης φέρεται να είπε στο Reuters: "Εάν υπάρξει αίμα σήμερα, θα είναι δικό μας."

Η Δύση εξέφρασε την ανησυχία της για τις ταραχές και κάλεσε την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Η βία -η χειρότερη στο Θιβέτ από το 1989- ξέσπασε την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, επέτειο της θιβετιανής εξέγερσης κατά της κινεζικής κυριαρχίας το 1959, και ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές. Φωτιές άναψαν κοντά στο ναό Τζοκχάνγκ, έναν από τους πιο ιερούς τόπους για τους Θιβετιανούς βουδιστές. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, καταστράφηκαν καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία.Εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν νέους άντρες να καίνε μια κινεζική σημαία και να πετάνε πέτρες, ενώ τα κρατικά μέσα ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να μεταφέρονται με φορεία.