Έξι μήνες μετά την πρώτη παρουσίασή του, το βραβευμένο, online παιχνίδι λέξεων FreeRice έχει αναδειχθεί σε φαινόμενο του Web και έχει δωρίσει έως τώρα 21 δισεκατομμύρια κόκκους ρυζιού στους πεινασμένους του πλανήτη.
"Ποτέ δε φαντάστηκα αυτήν τη γρήγορη εξέλιξη και αυτήν την επιτυχία", δηλώνει ο δημιουργός του παιχνιδιού, John Breen, συμπληρώνοντας ότι 300.000 έως 500.000 άνθρωποι παίζουν καθημερινά το παιχνίδι.
"Πέρα από την πραγματική ποσότητα του ρυζιού που "δημιουργείται" με αυτόν τον τρόπο, [το παιχνίδι] είναι και ένας καταπληκτικός τρόπος μετάδοσης του μηνύματος για την πείνα στον πλανήτη", συνεχίζει ο ίδιος.
Στο FreeRice, οι παίκτες δωρίζουν 20 κόκκους ρυζιού κάθε φορά που βρίσκουν τη σωστή ερμηνεία μιας λέξης. Έτσι, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους στα αγγλικά (ακούγοντας ταυτόχρονα και τη σωστή προφορά της λέξης), ενώ συγχρόνως δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της πείνας.
Το ενδιαφέρον για το παιχνίδι είναι τέτοιο, που στο Facebook και το MySpace έχουν δημιουργηθεί ήδη πάνω από 500 σχετικά groups. Εξίσου ενθουσιασμένοι είναι και οι δάσκαλοι, που συνιστούν στους μαθητές τους να χρησιμοποιούν το FreeRice για να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα γοητευμένη από το FreeRice. Η μεγαλύτερη κινεζική μηχανή αναζήτησης στο Internet, Baidu σχεδιάζει να διαφημίσει το παιχνίδι στην αρχική σελίδα του τμήματός της για τη φιλανθρωπική δράση και κάτι ανάλογο έκανε και το ίδρυμα Mozilla, δημιουργός του Firefox.
Από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, έχει χρηματοδοτήσει την αγορά 21 δισεκατομμυρίων κόκκων ρυζιού, ποσότητας που επαρκεί για να διατραφούν 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι για μία ημέρα. Ο τρόπος χρηματοδότησης είναι απλός: το FreeRice παίρνει χρήματα από εταιρείες για να τους παραχωρήσει διαφημιστικό χώρο και δωρίζει αυτά τα χρήματα στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Οι πρώτες δωρεές κάλυψαν την αγορά ρυζιού που στάλθηκε σε πρόσφυγες από το Μυανμάρ που έχουν βρει καταφύγιο στο Μπαγκλαντές.
8 Μαρ 2008
Online παιχνίδι χαρίζει ρύζι
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Νταρφούρ του Σουδάν
Ανταποκρίτρια του BBC στο Τσαντ ανέφερε ότι είδε ελικόπτερα να ρίχνουν βόμβες στο Νταρφούρ. Ένας άλλος ανταποκριτής του δημοσιογραφικού οργανισμού βρισκόταν στα ανατολικά σύνορα του Τσαντ προς το Σουδάν μαζί με μια ομάδα προσφύγων, που είχαν τραπεί σε φυγή εξαιτίας προηγούμενων βομβαρδισμών στο Νταρφούρ.
Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο Δυτικό Νταρφούρ για να γλιτώσουν από πρόσφατη επίθεση του κυβερνητικού στρατού. Τα Ηνωμένα Έθνη μεταφέρουν τους πρόσφυγες από το Νταρφούρ στο εσωτερικό του Τσαντ.
Στην πενταετή σύγκρουση στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Q&A: Sudan's Darfur conflict (BBC)
Διεθνής ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα «Επενδύοντας στις Γυναίκες και τα Κορίτσια», η UNICEF επισημαίνει πως η επένδυση στις γυναίκες και τα κορίτσια και συγκεκριμένα η εκπαίδευση των κοριτσιών, η κατάργηση των διακρίσεων και των αναχρονιστικών και βλαπτικών παραδόσεων, η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη διακυβέρνηση.
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο είναι ποικίλες:
* Εγκλήματα «τιμής»: Αν και διαφέρουν από λαό σε λαό, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη βία και συχνά το φόνο. Οι επιθέσεις με οξύ και οι πυρπολήσεις είναι συνήθεις. Για παράδειγμα στο Πακιστάν υπολογίζεται πως συμβαίνουν 1.000 τέτοια εγκλήματα τιμής κάθε χρόνο.
* «Εγκλήματα για την προίκα»: Στην Ινδία υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες δολοφονούνται ή παραμορφώνονται για οικονομικές διαφορές των οικογενειών.
* Ο βιασμός ως όπλο στους πολέμους: Μια συνήθης πρακτική σε όλες τις σύγχρονες συρράξεις. Στη γενοκτονία της Ρουάντα του 1994 τουλάχιστον 500.000 γυναίκες βιάσθηκαν και κακοποιήθηκαν βάναυσα.
* Οι γάμοι των κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία: Στην Ασία το 1 στα 2 κορίτσια παντρεύονται πριν τα 18 (9,7 εκατομμύρια κορίτσια). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αφρική είναι 42% και στη Λατινική Αμερική 29%.
* Η «επιλογή» του φύλου των παιδιών πριν από τη γέννηση: Η UNICEF εκτιμά πως 1 εκατομμύριο θηλυκά βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας τέτοιων πρακτικών προγεννητικής επιλογής, ή ακόμα και μετά τη γέννησή τους, από βρεφοκτονία. Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα στην Ινδία σε μερικές περιοχές αναλογούν 861 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.
* Ανισότητα στην εκπαίδευση: Το 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο δεν το τελειώνουν, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 6 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια στο σχολείο από ότι αγόρια παγκοσμίως.
* Στέρηση βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και συμμετοχής: Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία οι γυναίκες γενικά απαγορεύεται να ψηφίσουν ή να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, να οδηγούν οχήματα ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σε άλλες χώρες δεν έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα σε ιδιοκτησία και κληρονομιά.
* Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα αυτής της απαράδεκτης πρακτικής κατά κύριο λόγο σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2007» ειδικά αφιερωμένη στις γυναίκες και τα κορίτσια, την έκθεση «Πρώιμοι Γάμοι, μια βλαβερή παραδοσιακή πρακτική» (μόνο στην αγγλική γλώσσα) και πληροφορίες για την πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών.