26 Μαρ 2008

Η σύγκρουση στη Σομαλία

Από το 1991, που οι τοπικές φατρίες ανέτρεψαν το πρόεδρο Σαΐντ Μπάρε και άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους για τη στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία, η Σομαλία δεν έχει αποτελεσματική κεντρική κυβέρνηση. Στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, η χώρα έχει βιώσει περιοδικές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών, που οδήγησαν σε μαζικούς εκτοπισμούς αμάχων και είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Οι διαμάχες, σε συνδυασμό με κύκλους ξηρασίας και πλημμυρών σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των απλών ανθρώπων.


19 Ιουλίου 2007 - Μογκαντίσου © ctsnow

Από την αρχή του 2007, 700.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της χώρας, και έχουν καταφύγει σε περιοχές όπου οι οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη Σομαλία ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι και περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιβιώσουν. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι άνθρωποι πάσχουν από υποσιτισμό ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια, βάσει των οποίων ο ΟΗΕ ορίζει τις περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές τόσο των τροφίμων όσο και άλλων προϊόντων, που προκαλούνται από τον τεράστιο πληθωρισμό, αυξάνουν τη δυσκολία εξοικονόμησης τροφίμων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους φτωχούς που ζουν σε αστικές περιοχές.

Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια και ο πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τη διεθνή, ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam International, που έχει αναπτύξει προγράμματα παροχής βοήθειας στη χώρα.