7 Μαρ 2008

Ισραήλ/Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το φόνο Ισραηλινών αμάχων

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα το φόνο οκτώ Ισραηλινών αμάχων, 4 εκ των οποίων ήταν παιδιά, σε ένοπλη επίθεση ενός Παλαιστινίου εναντίον σχολείου Γιεσίβα στην Ιερουσαλήμ.

«Καταδικάζουμε απολύτως αυτήν την εσκεμμένη επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Απαιτούμε από όλες τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως να στοχεύουν αμάχους.»

Οι οκτώ σπουδαστές σκοτώθηκαν στη βιβλιοθήκη του θρησκευτικού σχολείου στην Ιερουσαλήμ από Παλαιστίνιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που σκοτώθηκε ενώ πυροβολούσε. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, Αλ-Μανάρ, η επίθεση διαπράχθηκε από ένοπλο που ανήκε σε προηγουμένως άγνωστη ομάδα που αυτοαποκαλείται «Φάλαγγα των Ελεύθερων Ανθρώπων της Γαλιλαίας – Ομάδες του Μάρτυρα Ιμάντ Μουγνίγια και των Μαρτύρων της Γάζας», αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μέχρι σήμερα, καμία από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που δρουν στα Κατεχόμενα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει επιθέσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο Παλαιστίνιους αμάχους, ως αντίποινα για το φόνο των Ισραηλινών αμάχων στην Ιερουσαλήμ.

Ιστορικό

Ο Ιμάντ Μουγνίγια, διοικητής της Χεζμπολάχ που φέρεται να είχε αναμειχθεί σε βομβιστικές επιθέσεις κατά της πρεσβείας του Ισραήλ και ενός εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στην Αργεντινή, στην αεροπειρατεία πτήσης της TWA το 1985 και σε μια σειρά από απαγωγές, σκοτώθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Δαμασκό στις 12 Φεβρουαρίου. Οι δολοφόνοι του παραμένουν άγνωστοι. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο φόνο του.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί ήταν άμαχοι που δεν συμμετείχαν στις συρράξεις, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 27 Φεβρουαρίου ως αποτέλεσμα ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

Εντωμεταξύ, ένοπλες παλαιστινιακές δυνάμεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, θέτοντας εσκεμμένα σε κίνδυνο ζωές Ισραηλινών αμάχων στις πόλεις Σντερότ, Ασκελόν και αλλού.

Σε δήλωσή της στις 5 Μαρτίου 2008, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει: «Οι αρχηγοί της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει επιτέλους να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα που να αποτρέπουν και να τιμωρούν τις επιθέσεις κατά αμάχων στο Ισραήλ, αλλά το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει, δεν νομιμοποιεί το ότι οι ισραηλινές αρχές διεξάγουν σφοδρές επιθέσεις από ξηράς και αέρος, οι οποίες σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή σε Παλαιστίνιους αμάχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: