Σύμφωνα με κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μιανμάρ (Βιρμανία), ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ναργκίς έχει φτάσει τις 22.000, ενώ περίπου 41.000 άνθρωποι αγνοούνται. Εκτός αυτού, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς καθαρό νερό και στέγη και κάποιες από τις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες.
Η στρατιωτική χούντα της χώρας δήλωσε ότι θα δεχθεί εξωτερική βοήθεια, μια κίνηση που, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, είναι ενδεικτική για το μέγεθος της καταστροφής. (Μετά το τσουνάμι του 2004, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας είχε ισχυριστεί ότι δε χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και ότι μπορεί να φροντίσει για τους χιλιάδες άστεγους.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ομάδες της κατάφεραν μέχρι τώρα να αξιολογήσουν τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές μέσα στη Γιανγκόν (Yangon), τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, όπου ξεκίνησαν μια πρώτη επείγουσα παρέμβαση διανέμοντας τρόφιμα, πλαστικά καλύμματα και πόσιμο νερό.
Όπως αναφέρουν τα μέλη των αποστολών των ΓΧΣ, στο Ντάαλα (Daala) και στο Τουάντε (Twante), δύο περιοχές με 300.000 κατοίκους, το 80% των σπιτιών έχει καταστραφεί ενώ το ύψος των νερών έχει υπερβεί το ένα μέτρο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ εύκολη η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, επισημαίνει η οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας, η οποία αυτήν την στιγμή οργανώνει τη διανομή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης για 5.000 ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής, οι ομάδες των ΓΧΣ δεν έχουν αντιμετωπίσει πολλούς τραυματίες, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ωστόσο αναμένεται ότι ο αριθμός των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος στις περιοχές έξω από τη Γιανγκόν.
Πέντε ομάδες της UNICEF βρίσκονται επίσης επί τόπου για να αξιολογήσουν τις ανάγκες των κατοίκων ενώ στο αυστραλιανό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης αρωγής World Vision παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση της Μιανμάρ ειδικές βίζες, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό οι ομάδες της οργάνωσης που βρίσκονταν ήδη στη χώρα.
Στις επιχειρήσεις αρωγής συμμετέχουν επίσης αυτήν τη στιγμή (με οικονομική ενίσχυση ή παροχή προσωπικού, τροφίμων και εξοπλισμού) οι οργανώσεις Malteser International, Church World Service, Care International, ActionAid, International Rescue Committee, International Medical Corps, Adventist Development and Relief Agency (ADRA), Direct Relief International και Medical Assistance Programs (MAP) International.
Πηγές:
6 Μαΐ 2008
Εκρηκτική η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Μιανμάρ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)